Over Back on Track Factory

De docent: Rob Meijer

Als kind had ik twee passies: muziek en vreemde talen. Tijdens de zomervakanties in mijn middelbare schooltijd fungeerde ik al vaak als tolk, zowel voor mijn ouders als voor mijn vakantievrienden.

Natuurlijk was mijn kennis nog beperkt en leverde het regelmatig hilarische situaties op, maar de basis was gelegd: ik kon een taalbrug slaan tussen mensen. Eenmaal volwassen leerde ik puur voor mijn eigen ontwikkeling nog Russisch, Spaans en Portugees.

Blijven zitten

Ik was vroeger op school een kei in talen, maar juist heel slecht in de exacte vakken. Wis-, natuur-, en scheikunde: ik snapte er echt helemaal niks van. Altijd haalde ik onvoldoendes en ik ben er zelfs een keer door blijven zitten en dat is echt niet leuk.

Meer inzicht door bijles

Helaas leverde een jaar overdoen geen verbetering op. Er was dus maar één oplossing: bijlessen. Die bijlessen hebben mij gelukkig er doorheen gesleept. Juist door de individuele aandacht waar op school geen tijd voor was, kon de bijles-docent mij helpen mij inzichten te verschaffen in het toepassen van het lesmateriaal. Door die bijlessen haalde ik genoeg voldoendes om over te gaan en uiteindelijk kon ik die exacte vakken laten vallen..

Twee passies gecombineerd

De muziek heeft het uiteindelijk toch gewonnen. Nu ben ik pianist en koordirigent. En door mijn vak als koordirigent heb ik toch elke dag te maken vreemde talen, maar dan gezongen. Zo kan ik mijn passies combineren. Als ik met koorzangers werk, merk ik vaak dat ook zij extra ondersteuning nodig hebben met het begrijpen en het correct uitspreken van de vreemde taal.

Kinderen van koorleden

Omdat ik mijn talen zo goed beheers, vroegen koorleden of ik hun kinderen bijles wilde geven. Dit vond ik zó leuk om te doen en het ging zo goed dat ik besloot mijn andere passie verder uit te bouwen: zo ontstond Back on Track Factory.

Van 3 naar 9 op het rapport

Eén van mijn eerste leerlingen stond een 3,2 voor Duits. Hij vond de grammatica een ramp en Duits spreken durfde hij niet. Door hem zelf te laten ontdekken hoe hij het lesmateriaal in de praktijk kon toepassen en de angst om fouten te maken weg te nemen, begon hij zich in razend tempo te ontwikkelen. Uiteindelijk haalde hij een 9 op zijn rapport!